fbpx

Gospodarstwo Giuseppe Gabbas’a zajmuje powierzchnię około 30 hektarów z czego 20 z nich przeznaczone jest dla winnicy. Siedziba producenta leży u podnóża Supramonte w samym sercu Sardynii, dziesięć kilometrów od Nuoro, stolicy Barbagii.

Głębokie gleby pochodzenia granitowego są wystarczająco przepuszczalne i zachowują pewną wilgotność nawet w okresach długiej suszy.
Szczególny klimat tego obszaru pod wpływem umiarkowanej bryzy pochodzącej znad morza oddalonego o nieco ponad dwadzieścia kilometrów, oraz bliskość łańcuchów górskich zapewniają dobry zakres temperatur – pozytywnie wpływając na kolor i profil aromatyczny winogron.

Racjonalność roślin i ich niewielkie rozszerzenie umożliwiają uprawę winorośli najwyższej jakości, krótkie przycinanie i ograniczone plony mają na celu wywyższenie cech odmianowych winogron.
Najbardziej znaną i uprawianą w największej ilości winoroślą jest Cannonau, do której dodano inne lokalne odmiany, wybrane z najciekawszych z całego bogatego sardyńskiego krajobrazu winiarskiego.

Ta niewielka i dynamiczna rzeczywistość produkcyjna na obszarze szczególnie odpowiednim do uprawy właśnie tej winorośli zawsze udaje się wyrazić w najlepszym wydaniu, nadając winom cechy elegancji i terytorialności , do których trudno dotrzeć gdzie indziej.