Alain Brumont zakupił Chateau Montus na podstawie jego reputacji z XVIII wieku w 1980 roku. Cechą charakterystyczną dla tego Terroir były przede wszystkim czerwonawe kamienie, jest ono także jednym z ostatnich śladów początku Pirenejów sięgającym 40 milionów lat. Chateau Montus to głównie strome zbocza w pełni wychodzące na południe intensywnie oświetlane przez słońce oraz podłoże z żółtej i czerwonej gliny.

Dzięki doskonałej orientacji w kierunku południowo-zachodnim, ten bardzo stromy Terroir korzysta z wielu łagodnych promieni słonecznych.

Jednym z najważniejszych win Chateau Montus bez wątpienia jest Cuvée XL, przypominający pamięć przodków Alain’a Brumonta’a, który w wyniku wspaniałego rocznika zakupił nową 600- litrową beczkę (demi-muid). Cała wypełniona została Tannatem, który następnie pozostawiono na 36 do 40 miesięcy a została uzupełniona kamykami z rzeki Adour. Tylko dzięki bogactwu głębi i koncentracji Tannat’a możliwy był tak długi okres dojrzewania.
Ten niezwykły proces starzenia nadaje winom bardzo złożony bukiet oraz hojne i łagodne podniebienie.

Zalecany czas starzenia przed wypiciem tego wina to aż 15 lat.

La Cantina

Restauracja Śródziemnomorska
ul. Trzech Stawów 22, 40-289 Katowice
tel: +48 32 256 29 27
kom.: +48 502 310 179
e-mail: katowice@la-cantina.pl

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Piątek
9:00 - 24:00 
Sobota - Niedziela
12:00 - 24.00