fbpx
Winnice Callejo to przede wszystkim dwa szczepy: Tempranillo i Tinta Fina, stanowią one niemalże 100% uprawy producenta. Znajdują się w Sotillo de la Ribera, wiosce liczącej 500 mieszkańców w prowincji Burgos. 
Położone są w północnej części apelacji Ribera del Duero, w najwyższej części doliny. 
Duża wysokość na której znajdują się winnice powoduje ostre kontrasty temperatury z wahaniami powyżej 15 stopni Celsjusza, które poprawiają dojrzewanie winogron za dnia, podczas gdy niskie temperatury nocą wspomagają zachowanie dobrej kwasowości. 
 
Duże zróżnicowanie gleb na terenie całej winnicy sprawia że wszystkie uprawiane przez Felix’a Callejo szczepy wyrażają różne cechy, które ostatecznie wpływają na złożoną gamę smaków win. Tylko i wyłącznie przy organicznym podejściu do produkcji Callejo może produkować wina, które w pełni wyrażają Terroir oraz oddają cechy winnicy i gleby. 
 
Sam producent uzyskał tytuł magistra w dziedzinie uprawy winorośli i produkcji wina na politechnice w Madrycie a swoje doświadczenie zdobywał w różnych regionach świata, między innymi w Chile u Torresa w roku 2000 oraz we Francji w Chateau Pétrus w roku 1999. Wiedza jaką zdobył we Francji bardzo mocno wpłynęła na jakościowe spojrzenie na wino, to właśnie do jakości Felix Callejo przywiązuje największą uwagę. 
 
Poszukiwanie maksymalnej ekspresji Terroir stało się głównym celem winnicy a uprawiane w niej winorośle mają niesamowicie komfortowe warunki. Piwnice w których wino dojrzewa otula muzyka poważna, nad wejściem do niej zaś widnieje napis: „Uwaga, wino śpi.”
 
„Nasza filozofia: WINO.”